Розділ: Організм людини як біологічна система
Тема: Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини
Кількість завдань: 34
ТЕМА: Норми і гігієна харчування. Вітаміни, їхні властивості. Авітамінози, гіпо- та гіпервітамінози
Вітамін С, або аскорбінова кислота, входить до складу ферментів, які забезпечують засвоєння білка клітиною, а завдяки цьому – міцність тканин, особливо сполучної та м’язової; швидке загоєння ран при порушеннях у тканинах; реакціях імунітету; нормальне продукування гормонів. Гіпо- й авітаміноз вітаміну С спричиняє захворювання цингу, за якої припиняється синтез білків.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни та їхні функції.
Для розв’язання завдання треба застосувати знання про функції молекул органічних речовин в організмі.
Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовини як коферменти.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Шкіра, її будова й функції. Вітаміни, їхні властивості.
Тварини й рослини потребують майже всіх відомих науці вітамінів і зазвичай здатні їх синтезувати. Однак людина й низка тварин (наприклад мавпи) утратили цю здатність і тепер можуть поповнювати дефіцит вітамінів здебільшого за рахунок складників їжі.
Інколи рослинні клітини виробляють провітаміни (попередники вітамінів), які перетворюються на вітаміни в організмі.
Окрім того, деякі вітаміни, зокрема K та H, синтезує кишкова мікрофлора, а вітамін D утворюється в шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Енергетичні потреби організму. Норми і гігієна харчування.
В основі завдання запропоновані групи продуктів, які необхідні людині для збалансованого харчування. Необхідно вибрати правильне твердження щодо відносного вмісту цих продуктів у раціоні харчування.
Раціональне харчування – це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників. Таке харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим факторам довкілля, підвищує фізичну та розумову працездатність.
Принципами раціонального харчування є:
- відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;
- дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;
- дотримання правильного режиму харчування.
Вуглеводи повинні покривати більше 50 % енергетичних потреб організму. Людина повинна споживати їжу, яка містить повноцінні білки. На жири повинно припадати близько 25 % калорійності їжі. Для того, щоб забезпечити організм усіма необхідними жирними кислотами, не менше третини жирів повинні бути рослинного походження. Співвідношення за масою між білками, жирами і вуглеводами у їжі повинно становити 1:1:4. Щоб забезпечити організм вітамінами, органічними кислотами, пектиновими речовинами, необхідно вживати в їжу овочі та фрукти.
Виходячи з вищезазначених міркувань, правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні є таке: «частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів».
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості. Авітамінози, гіпо- та гіпервітамінози.
В основі завдання надається інформація щодо різних підходів класифікації вітамінів, а відповідно й утворення їхніх назв.
Вітамін D впливає на процеси утворення кісткової тканини й регулює правильне співвідношення Кальцію та Фосфору, забезпечуючи всмоктування цих речовин у тонкому кишечнику та перенесення кров’ю до кісткової тканини. Від нестачі цих хімічних елементів в організмі дитини її кістки розм’якшуються, тоншають, уповільнюється їх ріст. У разі гіпо- й авітамінозу вітаміну D виникає тяжке захворювання – рахіт.
Отже, фізіологічна назва вітаміну D – протирахітичний.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Енергетичні потреби організму. Норми і гігієна харчування
В основі завдання запропоновані групи продуктів, які необхідні людині для збалансованого харчування. Необхідно вибрати правильну комбінацію продуктів для заповнення пропусків у раціоні.
Раціональне харчування – це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників. Таке харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим факторам довкілля, підвищує фізичну та розумову працездатність.
Принципами раціонального харчування є:
- відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;
- дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;
- дотримання правильного режиму харчування.
Відповідно до фізіологічних потреб організму людини доцільний такий розподіл за калорійністю добового харчового раціону: на перший сніданок – 25-30%, на другий сніданок (або підвечірок) – 10-15%, на обід – 40-45% та на вечерю – 15-20%. Продукти багаті на білки (м'ясо, риба, сир, бобові), рекомендують уживати в період активної діяльності, зазвичай уранці та вдень, оскільки вони прискорюють обмінні процеси й діяльність нервової системи. Перед сном небажано вживати продукти, що збуджують нервову систему: гострі приправи, каву, шоколад, какао. Вечеря має бути легкою. При цьому треба віддавати перевагу молочним (особливо кисломолочним), фруктово-овочевим стравам: вони не потребують значного напруження травної системи й не порушуватимуть сон.
Виходячи з вищезазначених міркувань, правильна комбінація продуктів для заповнення пропусків у раціоні є така: «1 – фрукти, 2 – м'ясо, 3 – молочні продукти, 4 – крупи».
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості. Авітамінози, гіпо- та гіпервітамінози
В основі завдання надається інформація щодо різних підходів класифікації вітамінів, а відповідно й утворення їх назв.
Вітамін С входить до складу ферментів, які забезпечують нормальне засвоєння білків клітиною; швидке загоєння ран; реакції імунітету; нормальне продукування різних гормонів. Необхідний для синтезу колагенових волокон – складової частини сполучної тканини. У разі гіпо- й авітамінозу вітаміну С виникає тяжке захворювання – цинга.
Отже, фізіологічна назва вітаміну С – протицинготний.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості.
Завдання скеровано на перевірку знань про властивості вітамінів.
Мутагени – фізичні й хімічні чинники, що викликають стійкі спадкові зміни – мутації. Для забезпечення імунних реакцій, зміцнення імунітету, що приводить до антимутагенної дії, уживають вітаміни А, С, Е.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Норми й гігієна харчування. Вітаміни, їхні властивості. Авітамінози, гіпо- і гіпервітамінози.
Завдання скеровано на перевірку знання значення вітамінів у життєдіяльності організму людини й захворювань, зумовлених нестачею цих речовин.
Вітамін А, або ретинол, є складником пігменту зорових рецепторів – паличок і колбочок. Він сприяє нормальному росту організму, розмноженню і відновленню тих клітин, які швидко й постійно змінюються – крові, шкіри, слизових оболонок тощо. Він підвищує опірність тканин до інфекцій і пришвидшує процеси загоєння ран.
Гіпо- й авітаміноз вітаміну А спричиняє порушення функції зору – виникає так звана куряча сліпота, коли в сутінках людина майже нічого не бачить.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Норми й гігієна харчування. Вітаміни, їхні властивості. Авітамінози, гіпо- і гіпервітамінози.
Завдання скеровано на перевірку розуміння ролі вітамінів у життєдіяльності організмів.
Вітамін С (аскорбінова кислота) є складником ферментів, які забезпечують засвоєння білка клітиною, а завдяки цьому – міцність тканин, особливо сполучної та м’язової; швидке загоєння ран; правильні реакції імунітету; нормальне продукування гормонів.
Гіпо- й авітаміноз вітаміну С спричиняє цингу – захворювання, за якого порушується синтез білків.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Енергетичні потреби організму. Норми і гігієна харчування
В основі завдання наведена таблиця вмісту поживних речовин у напоях. Умова також містить твердження, які висловили два учні в результаті аналізу даних таблиці. Необхідно перевірити їх правильність.
Аналізуючи дані таблиці, можна констатувати, що напій, який містить жири (молоко), не має найбільшої енергетичної цінності. Хоча він містить жири, за повного розщеплення 1г яких у середньому вивільнюється найбільше енергії, порівняно з білками та вуглеводами, проте їх вміст у напої набагато менший ніж вуглеводів, наприклад, у соку виноградному. Твердження першого учня є неправильним.
Якщо провести розрахунки енергетичної цінності кожного напою (сума добутків), то ми з’ясуємо, що найбільшу енергетичну цінність має сік виноградний. Тому твердження другого учня, щодо найменшої енергетичної цінності соку виноградного також є неправильним.
Таким чином, обидва учні висловили неправильні твердження.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості
Для виконання завдання необхідно знати вітаміни та їх властивості.
Вітаміни – біологічно активні речовини, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів, здебільшого є компонентами складних ферментів.
Вітамін D впливає на процеси кісткоутворення й регулює правильне співвідношення кальцію та фосфору, з яких утворюються кістки, забезпечує всмоктування цих елементів у тонкому кишечнику та перенесення їх кров’ю до кісткової тканини. Вітамін D міститься в печінці, риб’ячому жирі, жовтках яєць. В організмі людини вітамін D синтезується у шкірі під впливом сонячних променів (ультрафіолетового випромінювання).
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості. Авітамінози, гіпо- та гіпервітамінози.
В основі завдання надається інформація щодо різних підходів класифікації вітамінів, а відповідно і утворення їх назв.
Вітамін D впливає на процеси утворення кісткової тканини й регулює правильне співвідношення Кальцію та Фосфору, забезпечуючи всмоктування цих речовин у тонкому кишечнику та перенесення кров’ю до кісткової тканини.
Від нестачі цих хімічних елементів в організмі дитини її кістки розм’якшуються, тоншають, уповільнюється їх ріст. У разі гіпо- й авітамінозу вітаміну D виникає тяжке захворювання – рахіт. Отже, фізіологічна назва вітаміну D – протирахітичний.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості
Для виконання завдання необхідні знання властивостей вітамінів.
Мутагени – фізичні і хімічні чинники, що викликають стійкі спадкові зміни – мутації. Для забезпечення імунних реакцій, «зміцнення» імунітету, що у свою чергу призводить до антимутагенної дії, вживають вітаміни А, С, Е.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Ліпіди. Особливості будови, основні властивості та функції в організмах
У завданні наведені два твердження учня та учениці, які потрібно проаналізувати і визначити їх правильність. Надалі знайти відповідь, у якій вказані всі правильні твердження.
Для виконання завдання необхідно знати значення жирів у життєдіяльності організмів.
Правильним є твердження учня, що жири організм використовує як джерело енергії. У разі повного розщеплення 1 г жирів виділяється 38,9 кДж енергії – удвічі більше, ніж за повного розщеплення аналогічної кількості вуглеводів або білків.
Правильним є також твердження учениці, що організм може використовувати жири як метаболічне джерело води. При окисненні 1 г жирів утворюється майже 1,1 г води. Завдяки запасам жиру деякі тварини протягом певного часу можуть існувати без надходження води ззовні.
Таким чином вони обоє мають рацію.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Обмін речовин (метаболізм) організму людини. Обмін вуглеводів
У завданні наведені два твердження, які треба проаналізувати і визначити їх правильність. Надалі знайти відповідь, в якій вказані всі правильні твердження.
Для виконання завдання необхідно знати особливості обміну вуглеводів в організмі людини.
Крохмаль – рослинний високомолекулярний полісахарид, мономером якого є глюкоза. Потрапляючи до травної системи людини, крохмаль розщеплюється до глюкози.
Друге твердження про те, що глюкоза утворюється в клітинах організму людини з води та вуглекислого газу, є помилковим. Утворення органічної речовини з води та вуглекислого газу відбувається внаслідок фотосинтезу під дією світлової енергії.
Таким чином, правильними є лише перше твердження.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості
При виконанні завдання необхідні знання про вітаміни та джерела їхнього надходження до організму людини.
Вітаміни – низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити з їжею.
Вітамін D впливає на процеси утворення кісткової тканини й регулює правильне співвідношення Кальцію та Фосфору, забезпечуючи всмоктування цих речовин у тонкому кишечнику та перенесення кров’ю до кісткової тканини. Вітамін D міститься в печінці, риб’ячому жирі, жовтках яєць. Організм може сам синтезувати вітамін D у шкірі під впливом сонячних променів.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості
В основі завдання надана інформація щодо різних підходів класифікації вітамінів, а, відповідно, й утворення їх назв.
Вітамін С є коферментом, забезпечуючи нормальне засвоєння білків клітиною, швидке загоєння ран, реакції імунітету, нормальне продукування різних гормонів. Необхідний для синтезу колагенових волокон – складника сполучної тканини. У разі гіпо- й авітамінозу вітаміну С виникає тяжке захворювання – цинга.
Отже, фізіологічна назва вітаміну С – протицинготний.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості
В умові завдання надається інформація про активність ферментів, які розщеплюють вітаміни.
Необхідною умовою зберігання або обробки овочів та фруктів, пов’язаною з описаною властивістю ферментів є зберігання їх охолодженими.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Наслідки недостатнього або надлишкового надходження в організм людини хімічних елементів (I, F, Fe, Ca, K) і способи усунення їхньої нестачі.
Для розв’язання завдання необхідні знання про значення деяких хімічних елементів для організму.
До руйнування емалі зубів може призвести нестача в організмі Флуору – її складника. Молоко, морепродукти, шпинат – харчові продукти, які багаті на цей хімічний елемент.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їхні властивості.
В основі завдання наведено висновки учня й учениці, які вони зробили за результатами аналізування наведеної у таблиці інформації. Потрібно встановити, чи має хтось із них рацію.
Учень висловив правильне судження: смородина чорна масою 100 г містить вітамін С масою 200 мг, капуста брюссельська такої ж маси містить його стільки само.
Добова потреба людини у вітаміні С становить 100 мг, а чорна смородина масою 100 г містить цей вітамін масою 200 мг. Тож для задоволення добової потреби людини у вітаміні С потрібна смородини чорна масо 50 г. Зауваження учениці також правильне.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Ліпіди (жири, воски, стероїди, фосфоліпіди). Основні властивості та функції ліпідів в організмах
Для виконання завдання необхідно знати склад, будову та функції ліпідів.
Ліпіди – переважно гідрофобні органічні сполуки, які розчиняються в неполярних речовинах, здебільшого це похідні жирних кислот і багатоатомних спиртів або альдегідів.
Велику групу ліпідів становлять жири.
Жири – естери триатомного спирту гліцеролу й трьох залишків нерозгалужених жирних кислот. Жири відкладаються у вигляді жирових включень у рослинних і тваринних клітинах. У деяких рослин (соняшника, волоського горіха, маслин, ріпака, гірчиці тощо) жирів багато в насінні та плодах.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Вітаміни, їх роль в обміні речовин
Для виконання завдання необхідно знати вітаміни та ознаки гіповітамінозу.
Вітаміни – біологічно активні речовини, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності організмів, здебільшого є компонентами складних ферментів.
Поміж перелічених захворювань лише рахіт – захворювання, яке спричинене нестачею певного вітаміну. У разі гіпо- й авітамінозу вітаміну D виникає тяжке захворювання – рахіт, оскільки вітамін D впливає на процеси утворення кісток і регулює правильне співвідношення Кальцію та Фосфору, з яких утворюються кістки, забезпечує всмоктування цих елементів у тонкому кишечнику та перенесення їх кров’ю до кісткової тканини.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини. Вітаміни, їхня роль в обміні речовин.
Завдання скеровано на перевірку розуміння ролі вітамінів в обміні речовин.
В умові завдання надано інформацію щодо різних підходів до класифікування вітамінів, утворення їхніх назв.
Вітамін D впливає на процеси утворення кісткової тканини й регулює правильне співвідношення Кальцію та Фосфору, адже забезпечує всмоктування цих речовин у тонкому кишечнику й перенесення кров’ю до кісткової тканини.
Від нестачі цих хімічних елементів в організмі дитини її кістки розм’якшуються, тоншають, уповільнюється їхній ріст. У разі гіпо- й авітамінозу вітаміну D виникає тяжке захворювання – рахіт.
Отже, фізіологічна назва вітаміну D – протирахітичний фактор.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини. Вітаміни, їх роль в обміні речовин.
Завдання скеровано на перевірку розуміння ролі вітамінів в обміні речовин.
Вітаміни A, C, B12 в організм людини надходять лише із їжею, а вітамін D може утворюватися в клітинах шкіри людини під впливом ультрафіолетового випромінювання.
Вітамін D впливає на процеси утворення кісткової тканини й регулює правильне співвідношення Кальцію і Фосфору, забезпечуючи всмоктування цих речовин у тонкому кишечнику й перенесення кров’ю до кісткової тканини. Від нестачі цих хімічних елементів в організмі дитини її кістки розм’якшуються, тоншають, уповільнюється їхній ріст. За гіпо- й авітамінозу вітаміну D виникає тяжке захворювання – рахіт.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Організм людини як біологічна система. Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини. Обмін білків.
Завдання скеровано на перевірку знання особливостей обміну білків в організмі людини.
Білки – високомолекулярні полімерні сполуки, мономерами яких є амінокислоти. У травній системі людини білки під дією ферментів зазнають розщеплення до мономерів, тобто амінокислот. Отже, твердження І є правильним.
Синтез речовин у клітині – процес ендотермічний, тобто під час його перебігу поглинається енергія. Відповідно, під час синтезу білків поглинається енергія. Отже, твердження ІІ є неправильним.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Організм людини як біологічна система. Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини. Вітаміни.
Харчові продукти рослинного походження, зокрема фрукти, мають найбільший уміст вітаміну С. Поміж наведених найбільший уміст вітаміну С має група харчових продуктів, до якої належать шипшина, цибуля, лимон.
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини. Вітаміни, їх роль в обміні речовин.
Завдання скеровано на перевірку розуміння ролі вітамінів в обміні речовин.
Вітаміни A, C, B12 в організм людини надходять лише із їжею, а вітамін D може утворюватися в клітинах шкіри людини під впливом ультрафіолетового випромінювання.
Вітамін D впливає на процеси утворення кісткової тканини й регулює правильне співвідношення Кальцію і Фосфору, забезпечуючи всмоктування цих речовин у тонкому кишечнику й перенесення кров’ю до кісткової тканини. Від нестачі цих хімічних елементів в організмі дитини її кістки розм’якшуються, тоншають, уповільнюється їхній ріст. За гіпо- й авітамінозу вітаміну D виникає тяжке захворювання – рахіт.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Організм людини як біологічна система. Травлення. Обмін речовин.
Основа завдання містить наукову інформацію, яку треба проаналізувати.
З інформації відомо, що середні добові енергетичні витрати школяра становлять 11 800 кДж. Дані щодо його добового раціону й енергетичної цінності поживних речовин наведено в таблиці.
Треба проаналізувати твердження щодо наслідків дотримання школярем такого раціону.
Аналізування наведеної кількості споживання вуглеводів у порівнянні з білками й жирами доводить, що менш як половину енергетичних потреб забезпечено вуглеводами.
Проте відомо, що в збалансованому харчуванні співвідношення білків, жирів і вуглеводів у раціоні становить 1 : 1 : 4 відповідно.
Неправильним є твердження, що за такого раціону до кінця другого місяця маса тіла школяра збільшиться. Адже підрахунки свідчать, що спожитої кількості поживних речовин недостатньо для задоволення добових енергетичних витрат школяра (11 800 кДж).
Отже, поміж наведених тверджень щодо наслідків дотримання школярем такого раціону правильних немає.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на