Розділ: Україна і світове господарство
Тема: Виробництво харчових продуктів
Кількість завдань: 16
ТЕМА: Національна економіка й світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Завдання скеровано на оцінювання знання особливостей умов вирощування сільськогосподарських культур і чинників розміщення виробництв харчової промисловості, уміння аналізувати картосхему.
За результатами аналізу картосхеми можна дійти висновку, що найбільші обсяги виробництва певної продукції в межах зони лісостепу припадають на Вінницьку, Хмельницьку, Київську й Харківську області. Для рибної й олійно-жирової галузей у цих місцевостях немає природних умов для розвитку. М’ясну галузь зорієнтовано на споживача й розміщено повсюдно в місцях проживання людей. Тож на картосхемі позначено цукрову галузь, основні потужності виробництва якої зосереджено на Поділлі, у лісостепу.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка й світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Завдання скеровано на оцінювання знання чинників розміщення молочноконсервних заводів в Україні.
У технологічному процесі молочноконсервні заводи використовують свіже молоко, яке недоцільно перевозити на далекі відстані. Тому заводи максимально наближено до виробників сировини – тваринницьких ферм, які працюють у селах поблизу малих міст.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка й світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Використання завдання має на меті оцінювання знань про особливості технологій і чинники розміщення виробництв харчової промисловості.
Олійножирова промисловість виготовляє олію, маргарин. Виробництво олії є сировиннозатратним: для виготовлення олії масою 1 т витрачають від 3– 8 т насіння олійних культур (переважно соняшника). Крохмалепатокова галузь виробляє крохмаль, патоку, глюкозу, які потім використовують інші галузі й населення. Сировиною для неї є картопля і кукурудза, тому такі підприємства також розташовують поблизу посівів сировини.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Харчова промисловість України.
Тестове завдання оцінює знання чинників розміщення крохмале-патокової промисловості.
Відомо, що картопля використовується для виробництва крохмалю. Крохмальні і крохмале-патокові заводи зосереджені переважно в місцях вирощування та зберігання картоплі, оскільки невеликий завод переробляє до 100 т, а великий – від 300 до 500 т бульб за добу (виробництво сезонне, триває 4–5 місяців).
Правильна відповідь – Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка й світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Завдання скеровано на оцінювання знання регіонів вирощування олійних культур й основних країн-лідерів виробництва різних видів олії.
Україна є лідером з експорту соняшникової олії. Греція виробляє оливкову олію, Китай – соєву, а Бенін – пальмову.
Правильна відповідь – 1Д 2В 3Г 4Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює вміння аналізувати картограму харчової промисловості.
На карті бачимо, що зона поширення цього виробництва – це лісостеп, а найбільші обсяги продукції є у Вінницькій та Полтавській областях.
Це не може бути крохмале-патокове виробництво, бо картоплю вирощують на Поліссі, і це не є посіви соняшника для олійної промисловості, бо не позначений степ, де зосереджені посіви соняшника. М'ясна промисловість орієнтується на споживача і розміщена повсюдно по території країни.
Ця карта відображає розміщення підприємств цукрової промисловості, яка зорієнтована на посіви цукрового буряку.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює знання особливостей розвитку харчової промисловості та чинників розміщення підприємств.
Сировиною для цукрової промисловості в Україні є цукрові буряки, а для виробництва спирту – зерно, картопля, меляса (побічний продукт бурякоцукрового виробництва). Тому такі підприємства у своєму розміщенні орієнтуються на сировину – посіви зазначених культур, які займають основні площі у селах чи довкола них.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка й світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Завдання націлено на оцінювання знань про особливості технологій і чинники розміщення виробництв харчової промисловості, уміння аналізувати діаграму.
За обсягом виробництва, про яке йдеться в завданні, лідирують Львівська й Полтавська області. Вони не межують між собою, тобто сировина для виробництва не є сировиною рослинного походження, бо її мали б вирощувати в тій самій агрокліматичній зоні. Умову завдання задовольняє варіант відповіді В – мінеральна вода. Львівщина багата на мінеральні води, на базі родовищ яких виникли курортні містечка – Трускавець («Нафтуся»), Моршин, Східниця, Великий Любінь, Немирів, Шкло. Полтавщина відома мінеральною водою «Миргородська».
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сктор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює знання про особливості технологій і чинники розміщення виробництв харчової промисловості, уміння аналізувати картограму.
Проаналізуймо картограму сировинної бази харчової промисловості: найтемніший фон охоплює степову зону, світліший – південь лісостепу, посівів немає на півночі. Отже, це – теплолюбна культура. З варіантів відповідей відкидаємо цукрову, сировиною якої є цукрові буряки, які потребують, крім тепла, вологу, їх вирощують у лісостепу. Кондитерська галузь використовує різноманітну сировину, орієнтуючись на споживача і розвинута повсюдно. Крохмале-патокова за основну сировину використовує картоплю, яку вирощують на Поліссі та півночі лісостепу.
Залишився варіант олійно-жирової промисловості, яка орієнтується на посіви соняшника – теплолюбної культури степу та півдня лісостепу.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство.
Тестове завдання оцінює ваше вміння аналізувати статистичні дані і знання особливостей сучасної економіки України.
У таблиці наведено інформацію про види підприємств харчової промисловості, їх кількість і обсяг відходів.
Отже, тут ви маєте вибрати таку установку, яка б працювала на відходах. Серед запропонованих відповідей це – біогазові установки, які, переробляючи органічні відходи, виробляють біогаз.
Правильна відповідь – В.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює знання особливостей розвитку харчової промисловості України на сучасному етапі.
Як відомо, молочноконсервні заводи у своєму розміщенні орієнтуються на сировину – молоко, яке перевозити на далекі відстані недоцільно через те, що швидко псується. Тому вони максимально наближені до тваринницьких ферм, які здебільшого працюють у селах, поблизу малих міст і містечок.
Правильна відповідь – Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює знання особливостей розвитку харчової промисловості України на сучасному етапі.
Олійно-жирова промисловість України використовує технічні культури: соняшник, ріпак, сою, які в останні роки збільшили площу посівів. Тому олійно-жирова галузь, маючи власну сировину, стрімко розвинулася і продовжує нарощувати виробництво. Це значно збільшило асортимент її продукції на внутрішньому ринку та здешевило собівартість. Україна ввійшла в число країн-лідерів з виробництва соняшникової олії (1-ше місце у світі), галузь має експортний характер.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Завдання оцінює знання про економічну ситуацію України, програму розвитку, яка впливає на характер експорту країни.
Відомо, що від експорту готової продукції можна отримати більші прибутки, ніж від продажу сировини. Крім того, на основі власної сировини (у цьому випадку насіння соняшника), можна розвивати олійно-жирову галузь. Тому уряд обмежував експорт насіння соняшника, щоб стимулювати власне виробництво.
Сьогодні в Україні збільшилися площі під посіви соняшника, а країна займає перше місце в світі за експортом соняшникової олії.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює ваші знання про особливості умов вирощування сільськогосподарських культур і чинники розміщення виробництв харчової промисловості, вміння аналізувати картограму.
Проаналізуймо картограму обсягів виробництва певної продукції: найтемнішим фоном позначено Вінницьку область, також інтенсивним темним фоном позначено Полтавську, Хмельницьку, Тернопільську області.
Можна зробити висновок, що посіви культури зосереджені на Поділлі та у Полтавській області.
З варіантів відповідей відкидаємо сировину для соняшникової олії (соняшник), який потребує багато тепла, і вирощують його в степовій зоні. Картоплю для крохмалю і жито для житнього борошна вирощують на півночі, це – вологолюбні культури. Цукрові буряки вирощують у лісостепу, де для них є найбільш сприятливі умови, а у Вінницькій та Полтавській областях працюють найпотужніші цукрові комбінати.
Правильна відповідь – А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання оцінює знання про особливості умов вирощування сільськогосподарських культур і чинники розміщення виробництв харчової промисловості, зокрема олійної.
Виконуючи це завдання, найлегше розпочати із виробництва соняшникової олії, де лідером є Східна Європа.
Оливкову олію найбільше виробляють і споживають країни Середземномор’я (Південна Європа).
Пальмова олія виробляється країнами Західної Африки, соєва – у Східній Азії.
Правильна відповідь – 1–Г, 2–Б, 3–В, 4–А.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Національна економіка та світове господарство. Вторинний сектор господарства. Виробництво харчових продуктів, напоїв.
Тестове завдання скероване на перевірку ваших знань про особливості умов вирощування сільськогосподарських культур та чинники розміщення виробництв харчової промисловості та вашого вміння аналізувати картосхему.
Проаналізуємо картосхему обсягів виробництва цукру.
Найбільше значків цукрових заводів бачимо в межах зони Лісостепу (3), а саме Вінницька та Полтавська області (6). Саме там зосереджено посіви цукрових буряків.
Отже, виробництво нерівномірно розміщене у регіонах України.
Не бачимо позначок заводів у Карпатському регіоні, Степу та Поліссі (7).
Правильна відповідь – 3 6 7.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на