Розділ: Оксигеновмісні органічні сполуки
Тема: Жири
Кількість завдань: 14
ТЕМА: Органічна хімія. Оксигеновмісні органічні сполуки. Естери. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання природи жирів.
Жири – продукти реакції естерифікації, що відбувається за участі гліцеролу й вищих карбонових кислот – пальмітинової \(\mathrm{C_{15}H_{31}COOH}\), стеаринової \(\mathrm{C_{17}H_{35}COOH}\), олеїнової \(\mathrm{C_{17}H_{33}COOH}\) тощо. Тобто жири є естерами.
Відповідь: Г.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Оксигеновмісні органічні сполуки. Естери. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічних властивостей жирів.
Жири – естери триатомного спирту гліцеролу й вищих карбонових кислот. Гідролізом жирів добувають гліцерол:
Відповідь: A.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Естери. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічного складу й властивостей естерів і жирів.
Жири – естери триатомного спирту гліцеролу й вищих карбонових кислот. Естери вищих одноосновних карбонових кислот і вищих одноатомних спиртів, про які йдеться в завданні, є основою природних восків. Тобто це твердження неправильне.
Одним із продуктів кислотного гідролізу етилметаноату є метанова кислота, яку можна окиснити амоніачним розчином аргентум(І) оксиду: $$ \mathrm{HCOOH+Ag_2O\rightarrow H_2O+CO_2\uparrow +2Ag\downarrow .} $$
Відповідь: Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічних властивостей жирів.
У молекулах рідких жирів на відміну від твердих є подвійні карбон-карбонові зв’язки. За місцем подвійного зв’язку можлива реакція приєднання, зокрема Гідрогену, – гідрування. У результаті цієї реакції ненасичена сполука перетворюється на насичену, а рідкий жир – на твердий:
Відповідь: A.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання способів добування і застосування жирів.
I. Жири – естери вищих карбонових кислот і триатомного спирту гліцеролу.
II. Гідруванням рідких ненасичених жирів добувають тверді насичені – маргарин.
У молекулах рідких жирів на відміну від твердих є подвійні карбон-карбонові зв’язки. За місцем подвійного зв’язку можлива реакція приєднання, у результаті чого ненасичена сполука перетворюється на насичену, зокрема рідкий жир – на твердий:
Відповідь: Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічні речовини. Естери. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічних властивостей жирів.
Олії – рідкі ненасичені жири, гідруванням їх перетворюють на тверді насичені жири. Тобто правильним є лише друге твердження, бо внаслідок гідролізу жирів утворюються гліцерол і вищі карбонові кислоти.
Відповідь: Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічні речовини. Естери. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічної природи жирів.
Жири – естери триатомного спирту гліцеролу й вищих карбонових кислот.
Відповідь: Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Естери. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічного складу й властивостей естерів і жирів.
Жири – естери триатомного спирту гліцеролу й вищих карбонових кислот. Саме ці речовини утворюються внаслідок кислотного гідролізу жирів.
Олії містять залишки ненасичених карбонових кислот. Унаслідок гідрування олій ці залишки стають насиченими, а жир – твердим. У такий спосіб у промисловості добувають маргарин.
Відповідь: B.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання властивостей жирів і розуміння суті реакції гідрування.
Реакція гідрування пов’язана з перетворенням рідких жирів (олій) на тверді, які використовують у виробництві харчового маргарину – замінника вершкового масла. Під час гідрування олій відбувається приєднання атомів Гідрогену за місцями подвійних зв’язків у залишках карбонових кислот (рис. 1).
Рис. 1. Гідрування триолеїну
Відповідь: A.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Вуглеводи. Оксигеновмісні органічні сполуки. Жири.
Завдання скеровано на перевірку знання властивостей жирів і вуглеводів.
У разі отруєння нафтопродуктами не можна споживати тваринні жири й олії, оскільки нафтопродукти (вуглеводи) розчиняються в них і затримуються в організмі.
Відповідь: A.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Оксигеновмісні органічні сполуки. Естери. Жири. Класифікація реакцій в органічній хімії.
Завдання скеровано на перевірку вміння класифікувати хімічні реакції за участі жирів.
Рідкі жири перетворюють на тверді гідруванням (приєднанням водню):
Відповідь: B.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Оксигеновмісні органічні сполуки. Жири.
Завдання скеровано на перевірку вміння аналізувати хімічні формули й прогнозувати хімічні властивості речовин.
З-поміж речовин, назви яких наведено в умові завдання, ненасиченою сполукою, здатною реагувати з йодом, є триолеат. Це жир, утворений ненасиченою олеїновою кислотою. Решта сполук – насичені, їхнє йодне число дорівнює нулю.
Відповідь: Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Оксигеновмісні органічні сполуки. Властивості жирів.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічних властивостей жирів.
Тристеарат – естер гліцеролу й насиченої стеаринової кислоти \(\mathrm{C_{17}H_{35}COOH}.\)
Триолеат – естер гліцеролу й ненасиченої олеїнової кислоти \(\mathrm{C_{17}H_{33}COOH}.\)
Гідрування – приєднання молекул водню.
Тристеарат можна добути гідруванням триолеату:
$$ \mathrm{C_{17}H_{33}COOH+H_2\rightarrow C_{17}H_{35}COOH.} $$Відповідь: Б.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на
ТЕМА: Органічна хімія. Вищі карбонові кислоти. Жири. Мило.
Завдання скеровано на перевірку знання хімічних реакцій, на яких ґрунтується виробництво мила.
Мила – натрієві і калієві солі вищих карбонових кислот. Оскільки вищі карбонові кислоти, зокрема стеаринова, утворюються внаслідок лужного гідролізу тригліцеридів. Продуктами реакції тристеарату з калій гідроксидом є калій стеарат \(\mathrm{C_{17}H_{35}COOK}\) і гліцерол:
Відповідь: B.
Побажання та зауваження будь ласка пишіть на